“şu hayatta izlediğin şeyler arasında seni en çok etkilemiş olanı nedir, hangisidir?” diye sorsanız, hiç düşünmeden yapıştırırım cevabı “pek sayın james burke’ün 1978 yılında BBC için hazırladığı connections isimli 10 bölümlük belgeseldir efenim” diye.
connections temelde, günümüzde gayet doğal kabul ettiğimiz 10 farklı aletin (televizyon, bilgisayar, gps vesaire) ortaya çıkabilmesine sebep olan tarihsel süreçleri irdeleyen bir belgesel; ancak bunu alışık olduğumuz belgesel tarzının çok dışında, ve “en baştan”, insanlık tarihinin başlangıcından itibaren inceleyerek yapıyor. ortaçağ su çarkları ile bugünkü bilgisayarlar, onuncu yüzyıl ingilteresindeki yol haritaları ile televizyon arasındaki ‘bağlantılar’ı aklınıza hayalinize gelmeyecek yollardan geçerek izlemek, james burke’ün muhteşem anlatım gücüyle tarihe, bilim tarihine ve genel olarak yaşadığımız dünyaya bakışınıza renk katmak isterseniz muhakkak izleyin derim.

aslında reklamcı ağzıyla daha bir ton cümle sarf edesim var, zira bu belgeseli herkes izlesin istiyorum. bir dönem evime gelen herkese zorla connections izletiyor, izletemediklerimin bir kısmına dvdye yazıp veriyor, bir kısmına internetten gönderiyordum.

şimdi daha da güzel bir imkan var, google videos’a düşmüş kendisi. buyrun size linkleri ve BBCnin bölümlerle ilgili açıklamalarının kafama göre çevrilmiş halleri:

Bölüm 1 – The Trigger effect: serinin hem başlangıcı hem de sonu. günlük hayatımızda bağımlı olduğumuz şeylere ve bunların yokluğunda ne duruma geleceğimize ufak bir bakış, akabinde “medeniyetin başlangıcı”.

Bölüm 2 – Death in the morning: kuyumculukta kullanılan “mihenk taşı”ndan, nükleer enerjiye bir yolculuk.

Bölüm 3 – Distant Voices: hastings savaşı’nda normanların atlarına vurdukları eyer ile bugünkü telekomünikasyon sistemlerinin ne alakası olabilir ki

Bölüm 4 – Faith in Numbers: su çarkları, veba, matbaa, rönesans ve ımmm… bilgisayarlar

Bölüm 5 – The Wheel of Fortune: geleceği görme arzusu insanlığın ilk günlerinden bu yana bizimle beraber olan bir şey. Eski astrologların meraklarından günümüz endüstriyel sisteminin değiştirilebilir parçalarına uzanan bir seyahat.

Bölüm 6 – Fuel to the Flame: 13. yüzyılda avrupayı etkisi altına alan ve nedeni halen tam olarak bilinmeyen soğuk hava dalgasının enerjiye bakışımızda yarattığı geri dönülmez değişiklik ve sonuçları.

Bölüm 7 – The Long Chain: tarihi değiştiren şeyler çoğu zaman eskaza ortaya çıkıyorlar. Kömürden katrana, oradan gaz lambalarına, oradan su geçirmez giysilere, oradan naylona giden yol, hep rastgeleliklerle dolu

Bölüm 8 – Eat, Drink and be Merry: savaş alanlarında mızrağın kullanılmaya başlaması daha fazla asker kullanılabilmesine sebep oldu. Bu bir fransız generali gıdaları şampanya şişelerinde saklamaya itti. İngilizler aynı şeyi teneke kutularda denediler. Birtakım tuhaf olaylar sonucunda ortaya likit oksijen ve hidrojen çıktı.

Bölüm 9 – Lighting the Way: sisli iskoç tepelerinde harita çalışmaları yapmak için ihtiyaç duyulan malzemelerden televizyona.

Bölüm 10 – Inventing the Future: neydik ne olduk, ne olabiliriz, ne yapmalı?

bunlar birinci connections serisinin bölümleri. google videos’da ilk serinin yalnızca 4 bölümü var, gerisini isterseniz emule’da “bbc connections” diye veya aşağıdaki bölüm isimleri ile aramanız yeterli 🙂

connections 2 ve connections 3 diye discovery channel için yapılmış daha yeni seriler de var, onlardan bulduklarımı da vereyim:

3×01 – Feedback
3×02 – What’s in a Name?
3×04 – An Invisible Object
3×05 – Life is no Picnic
3×07 – A special Place
3×08 – Fire from the Sky
3×09 – Hit the Water

umarım siz de connections’dan, benim aldığım kadar çok zevk alırsınız. her bölümünü yerimde zevkten zıp zıp zıplayarak izlemiştim “ohaaa ohaaaaa” nidaları eşliğinde 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz