Blog yazarak para kazanma fikri hayal gibi gelir. Serbest çalışıp 9-5 rutininden kurtulmakla kalmaz, aynı zamanda seçtiğiniz konularda dünyanın herhangi bir yerinden blog yazabilirsiniz. Çok sıkı çalışma gerektirse de, doğru strateji uygulandığında yeni başlayanlar bile bunu mükemmel bir şekilde başarabilir.

İlk adım tabii ki bir blog açmak. Bunun ardından tek yapmanız gereken blog kitlenizi büyütmek. Böylece sonunda blog yazarak para kazanmaya başlayabileceksiniz.

Ek bir uğraş arıyor veya blog yazarak para kazanmak istiyor olmanız fark etmez. Bu kapsamlı rehber, “blog nasıl açılır” ve “blog yazarak nasıl para kazanılır” sorularına cevap olarak size uygulanabilir adımlar sunacak ve okuyucu kitlenizi oluşturup blogunuzu büyütme konusunda yol gösterecek. Ardından, web sitesi trafiğinizi kazanca dönüştürmek için kullanabileceğiniz güçlü araçlar hakkında bilgi edineceksiniz.

10 adımda blog yazarak para kazanmak

  1. Kârlı bir niş alanı seçin

  2. Blog içeriğinizi ölçeklendirin

  3. İtibar oluşturun

  4. Blogunuzu tanıtın ve büyüyün

  5. Blogunuza reklam alın

  6. Ücretli abonelikler sunun

  7. Ürün satışı yapın

  8. Satış ortağı olun

  9. Sponsorlu içerikler yazın

  10. Danışmanlık hizmetleri verin

Blog yazarak ne kadar para kazanabilirsiniz?

Blog yazarak para kazanma adımlarına geçmeden önce, bunun size gerçekte ne kadar kazandırabileceği üzerine konuşalım.

Yeni başlayanlar blog yazarak ne kadar para kazanabilir? Blogger olarak geçiminizi sağlamak, sandığınızdan daha gerçekçi bir fikir olabilir. Finans blogu Millenial Money, blog yazarlarının sadece 2 yıl süreyle trafik ve abone oluşturduktan sonra yılda 100.000 doları aşan paralar kazanabileceğini bildiriyor. İlk yılda bile blog yazarları ayda 500 ila 2000 dolar ek geliri kolayca elde edebiliyor.

Başarılı bloggerlar konulu bu çalışmadaki bazı örneklere göz atalım:

Gördüğünüz gibi, blog yazarak kazanabileceğiniz çok geniş gelir imkanları bulunuyor. Fakat rakamlar dışında, bu işe başlamadan önce aklınızda tutmanız gereken bazı önemli noktalar var:

  1. Blog yazarak para kazanmak herkes için gerçekçi bir fikir.

  2. Blog yazarak para kazanmak için birçok farklı yol bulunuyor.

  3. Başarılı blog yazarları blogdan para kazanmak için aynı benzer stratejileri uygulama eğiliminde.

Bu fikirleri daha ayrıntılı işleyelim ve stratejilerin her biri üzerine konuşalım.

Blog yazarak para kazanmak, 1. bölüm: Online varlık oluşturun

Para kazanmaya başlamadan önce bir blog açmanız ve kitlenizi büyütmeniz gerekiyor. Bunu şu şekilde düşünün: Blogunuzun daha fazla trafik alması, daha fazla para anlamına gelir.

Bu nedenle, blog yazarak para kazanma süreci stratejik bir niş alanı seçmekle ve blogunuzu tanıtmakla başlar. Nasıl yapabileceğinize bakalım:

01. Kârlı bir niş alan seçin

Blogunuzu yeni kuruyorsanız muhtemelen kendinize “ne hakkında yazmalıyım” sorusunu soruyorsunuzdur.

Yazı yazma işine geçmeden önce bir niş alan seçmeniz gerekir. Blogunuz için genel bir tema seçtikten sonra belirli bir alana odaklanabilir ve hedeflenmiş bir hayran kitlesi oluşturabilirsiniz.

Niş alanınızı seçerken tutkularınızdan yola çıkmak önemli. Sonuçta, bu alanda çok fazla zaman ve çaba sarf edeceksiniz. Blog yazarak para kazanmak konusunda ciddiyseniz aynı zamanda insanların okumaktan hoşlandığı konular hakkında da düşünmeniz gerek. Bu konular finansal açıdan uygun olur.

Bunları aklınıza yazdıktan sonra, blog için niş alan seçerken kendinize sormanız gereken üç soru var:

  1. İlgi alanlarım neler?

  2. Hedef kitlem kim?

  3. Hangi konular kârlı?

1. Soru: İlgi alanlarım neler?

Blog yazma çalışmalarınızın uzun vadede sürdürülebilir olması için gerçekten tutku duyduğunuz bir konu hakkında yazmanız faydalı olur.

Benzer şekilde, profesyonel deneyiminiz hakkında da düşünün. Blogunuzun niş alanıyla önceden hiçbir bağınız olmadığında, o sektörde saygın bir bilgi kaynağı olarak yer edinmeniz daha zor olur.

Öte yandan, belirli bir alanda iş tecrübeniz, eğitiminiz veya bağlantılarınız varsa bu konularda blog yazıları yazmak için zaten hazırlıklı olursunuz ve okuyucularınızın güvenini kazanmanız da kolaylaşır. Bu blog fikirlerine bir göz atın. Hayal gücünüzü ateşleyebilirler.

2. Soru: Hedef kitlem kim?

Niş alanınızda bilgi edinmeye yönelik bir talep bulunuyorsa ve önemli bir ihtiyacı karşılayan bilgiler sunuyorsanız okuyucular blogunuza akın eder. Hangi tür okuyucuların ilgisini çekmek istediğinizi düşünürken sevdiğiniz konuları kullanın.

Daha sonra, insanların bu alanlarda karşılaştıkları sorunlar ve aradıkları çözümler üzerine düşünün. Böylece, bu grupları hedef alan ve onlara aradıkları yanıtları sunan bir blog oluşturabilirsiniz.

3. Soru: Hangi konular kârlı?

Hemen her konuda blog yazısı yazabilseniz de bazı niş alanlar diğerlerine göre daha kârlıdır. Belirli bir niş alanda blog yazarak para kazanıp kazanamayacağınızı anlamak için o konu alanındaki satış fırsatlarını düşünün.

Örneğin yemek tarifleriyle ilgili bir blog oluşturuyorsanız en iyi mutfak aletleri hakkında bir yazı yazmak; satış ortaklığı bağlantılarını tanıtmak veya reklam yerleştirmek için harika bir fırsat olabilir. Dijital pazarlama konulu bir blog yazmayı düşünüyorsanız e-kitap satışı fırsatlarını değerlendirebilir veya danışmanlık hizmetleri sunabilirsiniz.

Para kazandıran blog türleri

Çeşitli blog türleri, bunları stratejik şekilde nasıl yöneteceğinizi bilirseniz kâr sağlayabilir. En yaygın olanlarına göz atalım:

  • İşletme ve pazarlama blogları

  • Finans blogları

  • Sağlık blogları

  • Moda blogları

  • “Kendin yap” ve elişi blogları

  • Beslenme ve yemek blogları

  • Yaşam tarzı blogları

Hangi niş alanı seçerseniz seçin, en baştan itibaren blogdan para kazanma faktörü üzerine düşünmek ve blogunuzdan gelir elde etmek için hedefler belirlemek çok önemli. Böylece başlangıçtan itibaren güçlü bir temel oluşturabilirsiniz.

Hangi niş alana odaklanacağınız konusunda hala sıkıntı çekiyorsanız bu blog örnekleri size yol gösterebilir.

02. Blog içeriğinizi ölçeklendirin

Niş alanınızı seçtiğinize göre artık içerik üretmeye sıra geldi. Başlarken, yazılarınızın arka planındaki stratejinin de yazılar kadar önemli olduğunu aklınıza yazın. Tabii ki makaleleriniz çok fazla yazım işi gerektirecek ama aynı zamanda çok fazla araştırma ve planlama yapmanız da gerekecek.

Ayrıca, kaliteden ödün vermeden sürekli olarak ve sık sık yeni içerikler yüklemeniz faydalı olur. İçeriklerinizi oluşturmaya ve ölçeklendirmeye başlarken bilmeniz gerekenler:

Doğru konuları seçin

Blogunuz için stratejik bir niş alan belirlediğiniz gibi, hakkında yazacağınız stratejik konular da seçmeniz gerekir. En iyi konular şu iki koşulu sağlamalı:

  • Hedef kitlenizin ihtiyaçlarına eğilmeli ve onlara iyi düşünülmüş, eyleme dökülebilir bir çözüm sunmalı.

  • Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri hedeflemeli. Arama hacmi, bir kelime veya konuyu belirli bir zaman aralığında (genellikle bir ayda) kaç kişinin internette arattığını gösterir. Buradaki ana fikir, anahtar kelime hacminin yüksek olmasının, insanların o konuda daha ilgili olduğu anlamına gelmesi. Makaleleriniz insanların yaptığı arama sorgularına kapsamlı yanıtlar sunuyorsa arama motorlarında üst sıralarda görülme olasılıkları artar. Böylece sitenizi daha fazla kişi ziyaret edebilir (daha sonra 4. adımda ele alacağız).

Başlık yazmak da unutulmaması gereken önemli bir adım. Blog konularınızın tümüne mutlaka akılda kalıcı bir başlık ekleyin. Blog başlıklarınız ne kadar akılda kalıcı olursa insanların o içeriği okumak için tıklama olasılığı da o kadar artar.

Sürekli paylaşım yapın

Daha fazla site ziyaretçisi çekme şeklindeki ilk hedefinize ulaşmak için sık sık yeni içerik paylaşmanız gerek. Organik trafiği maksimize edecek şekilde haftada 3-4 yeni yazı yayınlamayı hedefleyin.

Ayrıca yazılarınızı düzenli aralıklarla paylaşmanız iyi olur. Bir hafta bir sürü makale yayınlayıp ertesi haftayı boş geçmeyin. Bunun yerine bir yayın takvimi oluşturun ve istikrarlı bir yayın planını önceden hazırlayın. Böylece Google, sağlıklı ve aktif bir blog yürüttüğünüzü anlar.

İş yükünü dağıtın

Blog yazarak nasıl para kazanılır diye düşünürken, online varlık oluşturmakla kalmayıp girişimcilik becerilerinizi de geliştirdiğinizi unutmayın. Kısa sürede, haftada 3 ve üzeri yazı paylaşmanın iş yönetimiyle birlikte yürütmesi zor bir iş olduğunu fark edeceksiniz.

Fakat bunun sizi yavaşlatmasına izin vermeyin. Blogunuzu yayınlarken dışarıdan yardım almayı düşünün. Böylece içeriklerinizi hızlı bir şekilde ölçeklendirebilirsiniz. Bunu yapabileceğiniz yollar:

  • İçeriklerinizi hızlı bir şekilde ölçeklendirebilmeniz için bazı içerikleri serbest çalışanlara devretmek.

  • Başka blog yazarlarının sitenizde makale yayınlayabilmesi için fırsat sunmak (misafir içerik üreticisinin kendisini tanıtmasına da imkan tanıdığı için harika bir ücretsiz seçenektir).

Hangi seçeneği tercih ederseniz edin, önemli olan, iş yükünüzü yazılara olduğu kadar işletme stratejisine de odaklanabilmenizi sağlayacak şekilde yapılandırmak.

03. İtibar oluşturun

Çok miktarda stratejik içerik oluşturmanızın ardından, blog yazarak para kazanma yolundaki sonraki adım, kendinizi alanınızda bir otorite olarak konumlandırmak. Bu ipuçları size yol gösterebilir:

Misafir blog yazarlığını deneyin

Özellikle yazı ve blog dünyasındaki online varlığınızı genişleterek işe başlayın. Niş alanınızdaki online yayınlara ulaşıp misafir yazılar için fikir önerilerinde bulunabilirsiniz. Sunduğunuz fikirle beraber, alandaki uzmanlığınızın ispatı olarak blogunuzun bağlantısını da göndermeyi unutmayın. Misafir blog yazarlığı fırsatlarını bulmak için en sevdiğiniz yayınlarda arama yaparak dışarıdan yazarların içeriklerine yer verip vermediklerini araştırın.

Alternatif olarak, kendi niş alanınızdaki blog yazarlarını takip ediyorsanız isimlerini internette aratabilir ve yazılarının hangi platformlarda yayınlandıklarına bakabilirsiniz. Böylece misafir yazarlardan içerik kabul eden sitelere ulaşabilirsiniz.

Buradan sonra, bir yazara veya editöre e-posta yoluyla veya LinkedIn üzerinden fikirlerinizi iletebilirsiniz. Twitter üzerinden bir bağlantınız varsa fikirlerinizi bu platformdan da sunabilirsiniz. Bu iki platform, profesyonellerin en yaygın kullandığı sosyal medya platformları ve online yayın dünyasında insanlara ulaşmanın etkili yolları.

Fikirleriniz hemen kabul edilmezse şevkinizi yitirmeyin. Bu birçok kişi için son derece normal. Erişim çabalarınızı iyileştirdikçe fikirleriniz kabul edilecektir. Ayrıca, içerik yayınladıkça itibarınız da artar ve gelecekte yazılarınızın yayınlanması da daha kolay hale gelir.

Şansınız varsa bazı yayınlar katkıda bulunduğunuz içerikler için size ödeme teklif edebilir. Blog yazarak para kazanmak konusunda bu çok iyi bir başlangıç. Misafir içerik yazarlığı finansal açıdan sizi tatmin etmese bile, yine de alanınızdaki başka kişilerle iletişim kurabilmek ve okuyucu kitlenizi büyütmeye başlamak için harika bir fırsat. Yeterince deneyim kazandığınızda, sonunda kendi misafir köşenize sahip olabilirsiniz.

Misafir blog yazarlığı aynı zamanda kendi blogunuza geri bağlantılar vererek SEO faaliyetlerinizi iyileştirme avantajı da sağlar. Sitenizin Google gibi arama motorlarında daha görünür hâle gelmesini ve böylece trafik çekmesini sağladığı için bu özellikle önemli. Blog yazarları için SEO hakkında daha fazla ipucu alabileceğiniz bu makaleye göz atın.

Uzmanlarla iş birliği yapın

Saygınlık kazanmanın bir yolu da, alanınızdaki diğer uzmanlarla yakın ilişki içinde çalışmak. Bu, daha fazla tanınmanıza ve kitlenizi oluşturmanıza yardımcı olur.

Blogunuzun niş alanındaki uzmanlara ulaşarak işe başlayın. Bu kişiler takip ettiğiniz başarılı misafir yazarlar veya en sevdiğiniz yayınların editörleri olabilir. Misafir yazarlık amacıyla veya kendi blogunuzda yayınlamak üzere röportaj yapıp yapamayacağınızı sorun. Bu size cüretkar bir istek gibi görünse de, bu konumdaki insanlar genellikle tanıtımlarına katkı sağlayacağı için röportaj vermekten mutlu olur.

Benzer şekilde, sektörünüzdeki diğer blog yazarlarının tanıtımına da katkıda bulunabilirsiniz. Sosyal medya yayınlarınızda onların makalelerini ve bloglarını tanıtabilir ve Twitter’da karşılıklı etkileşimlere girebilirsiniz. Onların da karşılık olarak sizin içeriklerinizi okumaya başlamaları olasıdır.

04. Blogunuzu tanıtın ve büyüyün

Bu noktada, blogunuzu daha fazla kişi okudukça sizin de blogunuzdan gelir elde etmenizin kolaylaşacağını biliyorsunuz. Bu nedenle, web sitesi trafiğinizi artırmak, blog yazarak para kazanmak açısından önemli bir basamak.

“Blogunuzu nasıl tanıtırsınız” sorusuna geçmeden önce, çalışmalarınızı pazarlamanın sürekli bir çaba gerektirdiğini unutmayın. Diğer tüm adımlarla birlikte, blogunuzu yayınladığınız ilk andan itibaren sitenizin de tanıtımını yapmalısınız. Okuyucu kitleniz büyürken sitenizin tanıtımını yapmak, sitenin başarısında blog yazım süreci kadar önem taşır.

Sitenizi tanıtmak ve popülerlik kazanmak için bazı yollar:

SEO çalışmaları yapın

Daha önce değindiğimiz gibi, SEO çalışmaları sitenizin Google’da görünmesi için çok önemli. İnsanların blogunuzu bulmalarını istiyorsanız bunun en iyi yollarından biri, alakalı sorgularda organik arama sonuçlarının ilk sayfasında görünen içerikler üretmek. Örneğin hamur işi konulu bir blog oluşturduysanız “doğum günü pastası tarifleri” ve “havuçlu kek tarifleri” gibi aramalarda en üst sıradaki sonuçlarda görünmek istersiniz.

Bunun için internetteki en bilgilendirici blog yazılarını oluşturmakla kalmayıp, kitlenizi hedefleyen özel anahtar kelime türleri olan stratejik anahtar kelimeler kullanarak bu yayınları optimize etmeniz gerekir.

Bu size ürkütücü gibi gelse de bu anahtar kelimeleri bulmak yeni başlayanların çok kolay öğrenebildiği bir iş. Özellikle de belli başlı anahtar kelime araştırma araçlarından yardım almak mümkün. Google Anahtar Kelime Planlayıcı, SEMrush, Ahrefs (aşağıdaki resimde gözüküyor) ve diğerleri gibi blog araçları, yazılarınızda kullanmanız gereken terimleri size doğrudan söyler.

SEO ve anahtar kelime arama konusunda tamamen yeniyseniz birçoğu ücretsiz olan online SEO kurslarından birini almaya vakit ayırmak faydalı olabilir. Moz’s Beginner’s Guide to SEO harika bir başlangıç noktası.

Anahtar kelime aramadan resim optimizasyonu ve daha fazlasına kadar temel SEO bilgilerinin tamamına hakim olduğunuzdan emin olmak için bu blog yazısı kontrol listesine de göz atabilirsiniz.

Bülten oluşturun

Blogunuza trafik çekmenin ve sonuç olarak para kazanmanın bir diğer yolu da, içeriklerinizi tanıtmak için e-posta bülteni oluşturmak. Böylece blogunuzu bulan kişiler gelecekte paylaşacağınız yayınları okumak için sitenize tekrar gelebilir.

Peki insanların bu bültene abone olmasını nasıl sağlarsınız? Bazı fikirler:

  • Teşvik ögeleri oluşturun: Karşılığında değerli bir şey sunulduğu zaman, insanların abone olma olasılığı artar. “Eşantiyon” olarak da bilinen teşvik ögeleri, abonelik karşılığında sunduğunuz avantaj olur. Teklifleriniz arasında ücretsiz bir e-kitap veya rehber, ücretsiz bir slayt gösterisi veya online kurs ya da online mağazanız için kupon kodu yer alabilir.

  • Onay formları oluşturun: Onay kutuları genellikle pop-up veya slide-in biçiminde olur ve okuyuculardan abone olmalarını ister. Bunları görmezden gelmek zor olduğundan, statik metinlere kıyasla site ziyaretçilerinin dikkatini çekme konusunda daha başarılılar. Ziyaretçilere doğrudan e-postalarınıza abone olmalarını söyleyen bir onay formu oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Bir diğer yöntem de, teşvik ögelerinizi vurgulayan ve ziyaretçilerden ücretsiz hediye karşılığında e-posta adreslerini bırakmalarını isteyen onay formları hazırlamak.

Sosyal medya stratejisi oluşturun

Yazılarınızı sosyal medyada tanıtmıyorsanız çok büyük bir blog hatası yapıyorsunuz. SEO gibi sosyal medya pazarlaması da daha fazla tanınırlığa ulaşmak için harika bir ücretsiz yol.

Kişisel hesaplarınızda blogunuzun bağlantısını vermekle kalmayıp, blogunuza özel ayrı sosyal medya hesapları açmayı da düşünmeniz gerekir. Blogunuzu Facebook’ta tanıtmak için bir Facebook işletme sayfası oluşturmanın yanı sıra Instagram ve YouTube’da özel işletme hesapları oluşturmayı deneyin.

Bunu yaptıktan sonra, yazılarınıza eşlik edecek içeriklerle kitlenizi daha da büyütün. Örneğin, görseller veya infografikler içeren Instagram ve Pinterest yayınları hazırlayın ve daha sonra bu yayınların içinde blog makalelerinize bağlantı verin. Benzer şekilde, blog içeriklerinizi YouTube videoları olarak yeni bir amaçla kullanabilir ve her bir videonun altında ilgili makaleye bağlantı verebilirsiniz.

Yaratıcı olun

Farklı türde kreatif içerik biçimleriyle erişiminizi daha da genişletin. Sitenizde bilgilendirici “nasıl yapılır” videoları yayınlayın ve podcast veya web semineri yayınlarıyla fikirlerinizi paylaşın. Alanınızda uzman olarak kentinizi tanıtmak için daha fazla türde içerik ürettikçe insanların blogunuzu keşfetme olasılığı da artar.

Başlangıçta kitlenizi oluşturmak ve blogunuza trafik çekmek için bu içerikleri ücretsiz olarak sunmanız gerekse de ileride ek bir gelir kaynağı olarak ödeme almaya başlayabilirsiniz. Blogdan para kazanmak için bunu da göz önünde bulundurun.

Blog yazarak para kazanmak, 2. bölüm: İçeriklerinizden para kazanın

Güçlü bir içerik stratejisine ve büyümekte olan bir online varlığa sahip olduktan sonra muhtemelen blog yazarak nasıl para kazanılır diye düşünüyorsunuz.

Blogunuzdan para kazanmaya başlamak için sitenizi iyileştirecek araçların yanı sıra şirket ortaklıkları ve satış ortaklığı programları gibi kaynaklar da kullanmak isteyeceksiniz. Bazı fikirler:

  • Blogunuza reklam alın

  • Ücretli abonelikler sunun

  • Ürün satışı yapın

  • Satış ortaklığı bağlantıları ekleyin

  • Sponsorlu içerikler yazın

  • Danışmanlık hizmetleri verin

Blogunuz başarıya ulaşmaya hazır olduğuna göre yukarıdaki yöntemleri kullanarak nasıl kâr sağlayacağınıza bakalım:

05. Blogunuza reklam alın

Blog yazarak para kazanmanın bir yolu blog yazılarınıza Google AdSense reklamları eklemek ve bunun sonucunda gelir elde etmek.

Peki Google AdSense nedir? Sitenize reklam alanları yerleştirmenize olanak tanıyan bir programdır. Google daha sonra bu alanları, blogunuzla ve site ziyaretçilerinizle alakalı olan reklamlarla doldurur. Siz de reklamlar görüntülendikçe veya tıklandıkça para kazanırsınız.

Bu, bloggerların site trafiğini kazanca dönüştürmesine imkan tanıyan popüler ve verimli bir reklam programı. Tercih ettiğiniz reklam boyutunu, şeklini ve yerleşimini seçme özgürlüğüne sahip olarak tıklama alacak şekilde optimizasyon yapabilir ve bu sırada ziyaretçiler için rahatsız edici olmayan bir gezinme deneyimi sunabilirsiniz.

Bu yolu seçerseniz kazancınızı artırmaya yardımcı olacak bazı püf noktalarını dikkate alabilirsiniz:

  • Yüksek kaliteli içerikler oluşturun: Hedefiniz blogdan para kazanmaksa bile daima içeriklerinizin kalitesini ön planda tutmalısınız. İçerikleriniz güçlüyse trafik alırsınız. Trafik aldığınızda da blogunuz reklam verenler için cazip bir yer haline gelir.

  • Verimli anahtar kelimeler bulun: Blog yazılarınız için anahtar kelime araştırması yaparken, reklam verenlerin ilgisini çekebilecek olan işlem terimleri kullanmaya dikkat edin. Bunlar satışla sonuçlanabilecek “en iyi DSLR fotoğraf makineleri” veya “profesyonel fotoğraflar nasıl çekilir” gibi anahtar kelimeleri içerir.

  • Reklam stilini ve boyutunu stratejik olarak seçin: Reklamlarınızın görünümü, tıklama alma konusunda belirleyici bir etmen olabilir. Reklamlarınızın görünür olmasına ihtiyaç duyarsınız ancak bir yandan da okuyucuyu rahatsız etmemesi gerekir. En iyi sonuçlar için blogunuzun renk şemasına uygun olan ancak arka planla kontrast yaratan reklam renkleri kullanın. Bannersnack gibi araçlar, reklamlarınızın tasarımını özelleştirmek için harika seçenekler sunar.

  • Reklam yerleşimi için A/B testi yapın: Reklamlarla para kazanma konusunda tüm reklam alanları eşit değerde değildir. Aynı reklam, sayfanın üst, alt veya yan kısımlarında bulunduğu yere bağlı olarak farklı performanslar gösterebilir. Hangi reklam alanlarının en çok tıklandığını anlamak için A/B testleri yürütün ve elde ettiğiniz sonuçları reklam yerleşimine karar vermek için kullanın.

Ayrıca blogunuza bir ads.txt dosyası da ekleyebilirsiniz. En büyük reklam sağlayıcı Google AdSense olsa da, ads.txt dosyası kullanmak size Google dışındaki reklam sağlayıcılarıyla da bağlantı kurma esnekliği sunar.

06. Ücretli abonelikler sunun

Blog yazarak para kazanma konusunda ikinci ipucu, abonelik planları oluşturup satmak. Böylece sadık okuyucular özel içeriklere erişim satın alabilir.

Tabii ki içeriklerinizin bir kısmı ücretsiz kalmalı. Sonuçta okuyucular satın alma kararı vermeden önce blogunuzda keşfe çıkmak isteyecek. Ücretsiz içerikleri, abonelerin para ödemeye istekli olacakları çok özel bilgiler sunan derinlikli yazılarla destekleyebilirsiniz.

Okuyucuların ilgisini en üst düzeye çıkarmak için mutlaka her bir özel yayının önizlemesini sunun ve okumaya devam etmek için abone olmalarını isteyin.

Benzer bir yaklaşım da siteniz için ücretli abonelik sunmak. Üyelere webinarlara erişim, indirilebilir kaynaklar ve ücretsiz blog içerikleri gibi çeşitli avantajlar sunabilirsiniz.

07. Ürün, e-kitap vb. satışı yapın

Bir diğer kârlı seçenek de ürünleri doğrudan site üzerinden satmak. Bunun için ziyaretçileri doğrudan ürünlerinize götüren bir online mağaza açabilirsiniz. Böylece blogunuzun niş alanı veya kişisel markanızla alakalı ögeler satabilirsiniz.

Ürünlerinizin fiziksel ürünler olması gerekmediğini unutmayın. Birçok blogger, dijital ürünler de satmayı tercih diyor.

Satabileceğiniz öge türleri ile ilgili bazı seçenekler:

  • E-kitaplar

  • Online kurslar

  • Web seminerleri ve sanal etkinlikler

  • Blog logonuzu taşıyan tişört, çıkartma ve ürünler

  • El yapımı eserler ve diğer nesneler

Örneğin fitness blogunuz varsa markalı spor ekipmanları satabilirsiniz. Seyahat blogunuz varsa, indirilebilir dijital seyahat rehberleri satmayı deneyebilirsiniz.

08. Satış ortağı olun

Bloggerların kazancını incelediğimiz bölümü hatırlıyor musunuz? Mali raporları, en başarılı bloggerların neredeyse tamamının para kazanma stratejisi olarak satış ortaklığı kullandığını gösteriyor. Bunun geçerli bir nedeni var: Satış ortaklığı, son derece basit bir pasif gelir kaynağı.

Satış ortaklığı, başka kişilerin ürünlerini tanıtarak blog yazılarından para kazanabilmeniz anlamına geliyor. Bu, yazılarınızda, sitenizde veya sosyal medya hesaplarınızda çeşitli ürünlere veya hizmetlere giden satış ortaklığı bağlantıları paylaşmayı kapsar. Site ziyaretçileriniz bu bağlantılara tıklayıp alışveriş yaptıkları zaman satıştan komisyon kazanırsınız.

Satış ortaklığı kuracak markalar bulmak için internette farklı ürünler veya firmalarla iletişim kurmanızı sağlayacak satış ortaklığı programları araştırın. En popüler programlardan bazıları:

  • CJ Affiliate: Tanınmış markalarla iletişim kurun ve ürünlerini tanıtarak komisyon kazanın.

  • ShareASale: Çeşitli sektörlerde markalarla kârlı ortaklıklar kurun.

  • Amazon Associates: Amazon’da satılan ürünleri tanıtın ve %10’a varan ortaklık komisyonu kazanın.

Satış ortaklığı, hem profesyonel hem de kişisel bloglar için etkili bir strateji. Zaman ayırıp birkaç farklı platformu deneyerek sizin için en iyi olanı bulabilirsiniz.

09. Sponsorlu içerikler yazın

Blogunuz büyüdükçe size sponsor olmak isteyen firmalar sizinle irtibata geçebilir. Firma, oluşturduğunuz her blog yayını için size ödeme yapar ve siz de temelde onların ürünlerini kendi kitlenize tanıtmış olursunuz. Bu anlaşmalarda sıklıkla ek avantajlar da yer alır. Örneğin firma, incelemeniz için size ücretsiz ürünler sunabilir.

Bu yayınlar genellikle ürün incelemesi veya bir firmanın ürün ve hizmetlerinin kullanımına dair sunumlar formatında olur. Gerçekten inandığınız ürünleri önermek iyi bir uygulamadır. Böylece okuyucularınızın güveni sarsılmaz. Ayrıca, uzun vadede bir dizi sponsorlu yayın oluşturmanıza imkan tanıyan iş ortaklıkları kurmaya çalışın. Böylece sürekli bir gelir kaynağı elde edersiniz.

Bu fırsatları bulmak için firmaların size ulaşmasını beklemenize gerek yok. Alanınızda önde gelen kuruluşlara ulaşıp sponsorluk seçeneklerini sorarak inisiyatif alın. Markanın bu iş birliğinden nasıl bir avantaj sağlayacağını mutlaka açıklayın. Örneğin, aylık ziyaretçi sayınızı paylaşın ve sizin kitlenize ulaşarak nasıl kazanımlar elde edeceklerini açıklayın.

10. Danışmanlık hizmetleri verin

Blogdan para kazanma yollarının sonuncusu da profesyonel bir blogger olarak elde ettiğiniz tüm bilgileri kullanmak. Blogunuzu portfolyo olarak kullanıp kendi uzmanlığınızı bir hizmet gibi sunun ve kendinizi koç veya danışman olarak tanıtın.

Alanınıza bağlı olarak, bireylere veya firmalara danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. Pazarlamadan beslenmeye ve tasarıma kadar birçok blog türü, tam donanımlı bir danışmanlık işi için doğal basamak görevi görür. Örneğin blog deneyiminizi kullanarak dijital pazarlama danışmanı veya beslenme koçu olabilirsiniz.

Başlangıç olarak, bireysel müşterilere hizmet sunmayı deneyin ve onları özel paketler ve indirimlerle cezbedin. Ayrıca konferanslar, halka açık konuşma etkinlikleri, webinarlar ve online kurslar gibi grup hizmetleri de verebilirsiniz. İnsanlar blogunuzun kıymetli bilgiler sunduğuna karar verirse kendi ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanmış bire bir tavsiyeler almak için seve seve para ödeyebilirler.

Blog açarak geçiminizi sağlayın

Blog yazmak sadece bir hobi değil. Aynı zamanda kendi belirlediğiniz şartlarla para kazanma ve yaşama yolu. Gördüğünüz gibi, web sitesi trafiğinizi paraya dönüştürmenin birçok yolu var. Kitlenizi büyütmek, itibar kazanmak ve içeriklerinizi kârlı hale getirmek için bu ipuçlarından faydalanın. Kaliteli içerik, iş zekası ve profesyonel para kazanma araçları bir araya geldiğinde, blogunuzdan gelir elde etmeye başlayacaksınız.

Silvya Benzeray

Wix Blog

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz