Jamiroquai
“ingiliz acid jazz/brit-funk grubu. 1986’da demo bir electro-funk albümü bulunan jay kay zamanın eski breakdancer’larındandı 80’lerde, bu arkadaş kendine stevie wonder, pleasure, bootsy collins, parliament, earth wind and fire, ozone, gap band gibi 70’lerin sıkı funk gruplarını örnek aldıktan sonra, 90’ların başında brand new heavies, groove collective gibi grupların öncülüğünde gelişen acid jazz’ın popüler olmasıyla birlikte 1992’de jamiroquai’i bizzat kurdu. bass’ta stuart zender, didgeridoo’da wallis buchanan, keyboard’da toby smith ve davulda derrick mckenzie’den kurulu jamiroquai, 1993 tarihli ilk albümleri ’emergency on planet earth’ ile ingilterede listeleri altüst etti. 1994’de ikinci albümleri ‘the return of the space cowboy’u çıkartan grup, bu albümle az da olsa amerikada ilgi gördüler.
bu albümde diğer jamiro albümlerinden daha fazla enstrümental çalışmalar bulabilirsiniz. yıl 1996 olduğunda grup ‘travelling without moving’ ile özellikle amerika’da satış rekorları kırıyordu. bu albümden parçalar ‘cosmic girl’, ‘alright’, ‘high times’, ‘virtual insanity’ ve ‘slippin’n’slidin’ hala birer acid jazz klasiğidirler. ayrıca cosmic girl’in klibiyle birlikte jay kay’in araba tutkusu deli bir hal almıştır.
bu albümden sonra bassist stuart zender grubu bırakmıştır. 3 sene sonra çıkardıkları ‘synkronized’ adlı süper albümleri ile yine anavatanlarında ilgi gören jamiroquai, bu albümden parçaları ‘canned heat’, ‘supersonic’ ve ‘king for a day’ ile listelere girmişlerdir. bu arada jay kay’in başka bir tutkusu daha ortaya çıkmıştır: old school adidas, nike ayakkabı tutkunluğu. nihayet 2001’de ‘a funk odyssey’ adlı mükemmel albümü çıkartan jamiroquai, bu albümüyle birlikte daha high-tech funk’a yöneliyor, dolayısıyla bazı çevrelerden eleştiriler almasına karşın yine de anavatanında ilgi görüyordu. hala bu albümden ‘little l’, ‘love foolosophy’, ‘you give me something’, ‘feel so good’ birer klasiktir.”