Bu gönderi en son 24 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi.

Teknoloji, sosyal hayatımızı kolaylaştırmaktan girişimcilik konusundaki düşlerimizi gerçeğe dönüştürmeye kadar toplumun her alanında kendisine yer bulmayı başardı. Bir site kurarak ve erişiminizi genişleterek, internetin size sunabileceği sonsuz olasılıktan faydalanabilir ve sıfırdan bir iş kurabilirsiniz.

Sonsuz olasılık ile para kazanma fırsatlarını kastediyoruz. Eğitmen, yazar, web tasarımcı veya gelecek vadeden bir influencer olmanız fark etmez, eğer sizde internetten para kazanmanın yollarını arıyorsanız, sizler için hazırladığımız listede en kolay ve kısa sürede para kazanabileceğiniz iş dallarına bir göz atmanızı öneririz, üstelik evinizin konforundan çıkmadan!

İnternetten Nasıl Para Kazanılır?

  1. Sitenize reklam alın

  2. Web siteiteleri tasarlayın

  3. Blog oluşturun

  4. E-ticaret sitesi kurun

  5. Stoksuz satışa başlayın

  6. Ücretli abonelikler sunun

  7. İkinci el eşyalar satın

  8. Fotoğraf satın

  9. Print on demand (talep üzerine baskı) hizmeti sunun

  10. Serbest çalışmaya başlayın

  11. Online incelemeler yazın

  12. E-kitap yayınlayın

  13. Vlog dünyasına adım atın

  14. Youtuber Olun

  15. Online kurslar hazırlayın

  16. Evinizi kiraya verin

  17. Satış ortaklığı kurun

  18. Çevirmenlik yapın

  19. Metin yazarlığını deneyin

  20. Marka elçisi olun

  21. Uygulama oluşturun

  22. Borsaya ve Dijiral para birimlerine yatırım yapın

  23. Sosyal medya danışmanlığı yapın

  24. Online danışmanlık verin

  25. Yaşam koçu olun

01. Sitenize Reklam Alın

Kendinize ait bir siteye sahip olarak pasif gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.

İnternetten para kazanabileceğiniz bir site kurmak için aşağıdaki adımları atmanız yeterli.

  • Profesyonellerce tasarlanmış bir site şablonu seçin

  • Domain adınızı seçin

  • Hosting servisi edinin

Ardından, sitenizden para kazanmaya yönelik farklı yollar düşünmeye başlayabilirsiniz.

Etkinliği kanıtlanmış yöntemlerden biri online reklamlardır. Sitenizde reklam yayınlamak için Google AdSense’i kullanabilirsiniz. Bu seçenek son derece basit. Google, içeriğinizi ve ziyaretçilerinizi dikkate alarak reklamları sitenizle eşleştirir ve ayrıca bu hizmeti ücretsiz sunar. Google bunun ardından, reklamların görüntülenme veya tıklanma sayısına göre size ödeme yapar.

Google AdSense üzerinden nasıl para kazanılır daha detaylı bilgi için yazımızı okuyun!

02. Web Siteleri Tasarlayın

İster tecrübeli olun, ister doğal bir yeteneğe sahip olun, web sitesi tasarlamak harika bir gelir kaynağı olabilir. Esasında, sektör sürekli büyürken web tasarımcılara olan talep de sürekli artıyor. Fakat rakiplerinizin arasından sıyrılabilmek için adınızı duyurmanız gerekiyor. Doğru müşterilerle çalışarak, web tasarım portfolyosu oluşturabilir ve becerilerinizi öne çıkarabilirsiniz.

Kendinize şu soruyu soruyor olabilirsiniz: “İdeal müşteriyi nasıl bulurum?” Web sitesi tasarımcılarının yer aldığı bir online pazar yerine katılmak, nitelikli potansiyel müşteriler oluşturmaya başlamanın en iyi yolu.

03. Blog Oluşturun

Blog yazmanın en güzel tarafı, yazdıklarınızı okumaya hevesli insanlar olduğu sürece dilediğiniz konuda içerik üretebilecek olmanız. Bir süre sonra, açtığınız ücretsiz blogunuz web sitesi trafiği çekecek ve para kazanma fırsatları sunacak. Bu nedenle blog yazmak harika bir dijital göçebe mesleği olarak kabul edilir.

Peki blog nasıl açılır? Aslında bunu yapmak sadece bir kaç adımda mümkün!

  • Bir blog platformu seçin ücretsiz yada ödemeli

  • Blogunuza bir domain ve hosting bağlayın

  • Hedef kitlenizi belirleyin

  • Yazacağınız konuların bir listesini hazırlayın

Daha fazla bilgi için blog nasıl açılır konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Blogunuz gelişmeye ve kitlesini oluşturmaya başladıktan sonra, blog yazılarınız üzerinden nasıl para kazanacağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz.

Örneğin;

  • Google AdSense kullanarak blogunuza reklam alabilir

  • Ücretli abonelikler sunabilir

  • Satış ortaklığı (Affiliate marketing) yapabilir

  • Sponsorlu içerikler yazabilirsiniz

Hangi yolu seçerseniz seçin, daima okuyucularınızın tercihlerini ve ilgi alanlarını dikkate alın.

04. E-ticaret Sitesi Kurun

İnternetten alışveriş artık hayatımızın bir gerçeği haline geldi. İnsanlar eskiye kıyasla internetten çok daha fazla ürün satın alıyor. Kendi e-ticaret sitenizi açarak bu işten sizde para kazanabilirsiniz. Güvenli ödeme, gönderim ve pazarlama araçlarının yanı sıra işlerinizi yürütmenize yardımcı olacak mağaza analizleri sunan gelişmiş işletme özelliklerine sahip bir e-ticaret sitesi kurma platformu seçtiğinizden emin olun.

Online mağaza kurmak, kendiniz için bir iş kurma fırsatı anlamına gelir. Bu nedenle hazırlıklı olmanız gerekir. E-ticaret işi kurmak için gereken bütün bilgileri sahip olmanız ve planınızı ona göre yapmanızı tavsiye ederiz.

Daha fazla bilgi için e-ticaret sitesi nasıl kurulur öğrenin.

05. Stoksuz Satışa Başlayın (Dropshipping)

Ürün stoku yapmak zorunda kalmadan online satıcı olabileceğinizi biliyor musunuz? Stoksuz satış, sipariş karşılama sürecinin tamamını yöneten bir üçüncü taraf perakendeci kullanarak ürün satışı yapabilmenizi sağlar.

Sizin tek yapmanız gereken, işletmeniz için doğru ürünleri bulmak ve bir tedarikçiyle bağlantı kurmak. Yani stoksuz satış işinizi hemen başlatabilir ve ürünlerinizi sitenize entegre eder etmez müşteri kabul etmeye başlayabilirsiniz.

06. Ücretli Abonelikler Sunun

İnternet üzerinden para kazanmanız için sitenizi güçlendirebilecek yollar daima bulunabilir. Sitenize bir üyelik alanı eklemek bu yollardan biri. Çok özel ayrıcalıklara erişim karşılığında sitenize ücretli abonelik sunabilirsiniz.

Sitenize bir üye alanı ekleyerek aşağıdaki hizmetleri sunabilirsiniz

  • Premium online hizmetler

  • Kapsamlı rehberler

  • İndirilebilir materyaller

07. İkinci El Eşyalar Satın

Hepimizin yatağının altında eşya dolu bir çanta bulunur. İçinde artık giymediğiniz giysiler, Lego koleksiyonunuz veya ayakkabılarınız olabilir. Artık bu eşyaları kullanmıyor olsanız da çoğu hâlâ sokağa atılamayacak kadar değerlidir. Bunun yerine evinizde yer açabilir ve bu eşyaları ikinci el ürün olarak satarak iyi para kazanabilirsiniz.

GittiGidiyor veya Sahidinden.com gibi sitelere girin, eşyalarınız için istediğiniz fiyatı belirleyin, sonra arkanıza yaslanın ve gelen teklifleri izleyin.

08. Profesyonel Fotoğraflar Satın

Fotoğrafçıysanız becerilerinizi paraya dönüştürebilir ve fotoğraflarınızı internette satmak üzere bir site kurabilirsiniz. Biraz tanıtım yapmanız ve biraz sabırlı olmanız gerekebilir. Fakat geniş bir fotoğraf koleksiyonuna sahipseniz çabalarınızın büyük bir kısmını markalaşma ve pazarlama çalışmalarına odaklayabilirsiniz.

Ayrıca Shutterstock, iStockPhoto ve Shutterfly gibi firmalar da yaratıcı çekimlerinizi kullanmak isteyebilir. En iyi içeriklerinizi bu sitelere göndererek stok fotoğraf platformlarından herhangi birinde ücretli içerik sağlayıcı olabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı profesyonelce düzenlemek istiyorsanız, sizler için hazırladığımız ücretsiz fotoğraf düzenleme programları listemize bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

09. Print on Demand (Talep Üzerine Baskı) Hizmeti Sunun

İnternetten kolay para kazanma yolları arayan bir tasarımcı olarak, kendi ürünlerinizi satma fikrini muhtemelen değerlendirmişsinizdir.

Print on demand yani talep üzerine baskı, tasarımlarınızı özel üretim tişört, poster ve kitap gibi ürünler üzerine basarak sattığınız düşük riskli bir yöntemdir. Envanter satın alma ve yönetme zahmetini ortadan kaldırır. Tek yapmanız gereken, online mağazanızı bir print on demand hizmetine bağlamak ve satmak istediğiniz ürün türlerini seçmek. Kıyafetler, ev eşyaları, görsel sanat eserleri veya aksesuarlar satabilirsiniz.

Ardından, benzersiz tasarımınızı ürün üzerinde gösteren şablonlar oluşturun ve ürünün bir görüntüsünü müşterilerinizin görebilmesi için sitenizde yayınlayın. Ürün fiyatını belirlerken ürün maliyeti, kâr marjı ve tasarım/gönderim maliyetleri gibi faktörleri mutlaka dikkate alın.

10. Serbest Çalışmaya Başlayın (Freelance)

Başarılı serbest çalışanlar, verimliliğin ve esnekliğin kol kola yürüdüğü yeni iş standardından beslenerek internetten nasıl para kazanılabileceğini bilir. Serbest çalışan bir yazar, sanatçı, eğitimci veya site tasarımcısı olmanız fark etmez. Kendinize, çok yönlü ve gelişmekte olan bir pazar yeri bulabilirsiniz.

Serbest çalışan olmak istiyorsanız başlamak için iki şeye ihtiyacınız var:

  • İyi tanımlı bir uzmanlık alanı

  • Potansiyel müşterilerle bağlantı

Hangi hizmetleri sunacağınıza karar verdikten sonra, bir web sitesi kurabilir, fiyatlandırma stratejisi seçebilir ve iş fırsatlarını Fiverr veya armut.com gibi platformlarda profil açıp takip etmeye başlayabilirsiniz.

11. Online İncelemeler Yazın

Belki tuhaf gelebilir ama bir ürünü denemeniz veya mal ve hizmetler hakkında inceleme yazmanız karşılığında size para ödeyen bazı şirketler bulunuyor. Bu iş sizin için çok kârlı olabilir. User Testing gibi firmaları örnek olarak alalım. İnternet dünyasında itibar çok önemli. Bu nedenle markalar, dürüst fikirlerinizi almak için çok fazla para ödemeye hazır.

12. E-kitap Yayınlayın

Blog yazmak, yaratıcı yazarlık tutkunuzu pekiştirdiyse bir e-kitap yazıp satmayı düşünün. Seçtiğiniz konu ne olursa olsun, e-kitabınızı kendi hikayenizi anlatabileceğiniz, ipuçlarınızı veya bilgece fikirlerinizi paylaşabileceğiniz bir araç olarak kullanabilirsiniz.

Teknolojik gelişmeler sayesinde kitabınızı internette kendiniz yayınlayabilir, böylece göz korkutucu yayın evlerinde uzun süren sunum toplantılarına katılmaktan kurtulabilirsiniz. Bu profesyonel yazı şablonlarını inceleyerek işe başlayın.

13. Vlog Dünyasına Adım Atın

Vlog’lar şimdilerde sosyal medyada ve internet genelinde çok revaçta. Basitçe ifade etmek gerekirse vlog’lar, kişilerin günlük yaşamlarını veya belgelemeye değer gördükleri herhangi bir olayı ayrıntılarıyla yansıtan videolu blog paylaşımları. Bir vlog genellikle 5 dakika uzunluğunda olur. Bu da izleyicilerin, içerik üretici ile duygusal bağ kurması ve diğer içerikleri de izlemek üzere geri gelmesi için yeterli bir süre.

Kısa bir video hazırlamak zaman ve çaba gerektirse de doğru yapıldığında internetten para kazanmanın verimli bir yolu. YouTube, bir kitleye yönelik video yüklenebilen en yaygın kullanılan platform fakat vlog’unuz tek bir siteyle sınırlı kalmamalı.

İnternetteki erişiminizi genişletebilmek için kendi sitenizde videolar yayınlayarak güçlü bir online varlık oluşturmak faydalı olur. Bunun ardından, vlogger’lığı kariyere dönüştürerek videolarınızın içinde reklam alanları satabilir ya da sponsorlu içerikler hazırlayabilirsiniz.

14. Youtuber Olun

Vlog’dan biraz farklı olan bir başka video içeriğini ele alalım. Ürün incelemeleri yayınladığınız veya eğiticiler sunduğunuz bir YouTube kanalı açmak da internetten para kazanmak için harika bir yol. Bu iş biraz kurgu becerisi (ve iyi bir aydınlatma) gerektirse de, güzel bir kitle oluşturduktan ve nasıl başarılı bir youtuber olunur öğrendikten sonra emeklerinizin karşılığını almaya başlarsınız. Peki bu tam olarak nasıl işliyor?

Abone sayınız arttıkça, firmaların incelemeniz için ürün gönderme veya ürün yerleştirme karşılığında size para ödeme olasılığı da artar. Videolarınızı web sitenizde Wix Video uygulamasını kullanarak da sergileyebilirsiniz.

15. Online Kurslar Hazırlayın

Her soruya bir cevabı olan kişilerden misiniz? Belki de arkadaşlarınız size “Profesör” lakabını takmıştır. O halde, bilgilerinizi paylaşarak ve temel erişim için ücret alarak internetten para kazanmak için harika bir fırsatınız var.

Sitenizde, herkesin katılabileceği ders yayınları yapabileceğiniz bir online kurs oluşturun. Alternatif olarak, kursunuzu Udemy gibi bir e-öğrenme platformunda da satabilirsiniz.

Hangisini tercih ederseniz edin, popüler olan ve insanların kayıt olmak isteyeceği bir konu seçin.

16. Evinizi Kiraya Verin

Airbnb sisteminden ilham alabilirsiniz. İnternetten para kazanmanın kolay yollarından biri de kısa süreli kiralık yerler sunmak. Teklifiniz sahip olduğunuz ekstra bir apartman dairesi, evinizdeki bir misafir odası veya bir çekyat bile olabilir. Bu alanları para kazandıran varlıklara dönüştürebilirsiniz. Önemli olan, doğru platformu bulmak.

Wix Hotels ile kiraya vereceğiniz yerin ilanını verebilir, randevuları yönetebilir, ödeme alabilir ve hatta misafirlerin kendi dillerinde rezervasyon yapmasını sağlayabilirsiniz.

17. Satış Ortaklığı Kurun

Satış ortaklığı (Affiliate marketing), kendi sitenizde veya sosyal medya sayfalarınızda bir şirketin ürünlerine bağlantı vererek şirketin tanıtımına katkı sağlamak olarak özetlenebilir.

Bu bağlantılar reklam veren tarafından sağlanan bağlantı linkleri ile takip edilir. Bir ziyaretçi bağlantıyı tıklayarak alışveriş yaptığında, siz de satıştan pay alırsınız.

Kulağa hoş geliyor, değil mi?

Satış ortaklığı fırsatları bulmak için Amazon Associates ve Wix Satış Ortağı Programı gibi online satış ortaklığı programlarına göz atın.

18. Çevirmenlik Yapın

En az iki dilde uzman yetkinliğine sahipseniz çevirmenlik yapabilir ve dünyanın dört bir yanından müşterilere yardımcı olabilirsiniz. İnternetten para kazanmanın harika bir yoludur; üstelik ilan sayfalarından, Facebook gurupları üzerinden yada TUCEF gibi federasyonlara üye olarak kolayca potansiyel müşterilerle ulaşabilirsiniz.

Ayrıca hizmetlerinizi kendi web sitenizde ve sosyal medya sayfalarınızda tanıtabilirsiniz.

Çalışmalarınızdan örneklerin yanı sıra geçmişteki müşterilerinizin yorumlarına yer vermek, itibarınızı güçlendirecektir.

19. Metin Yazarlığını Deneyin

Gittikçe daha fazla firma, markaları için içerik üretecek yazarları işe almak istiyor ve bu pozisyonların çoğu uzaktan yürütülebiliyor. Bunu aklınızda bulundurarak, internetten para kazanmanın bir yolu olarak metin yazarlığını denemeyi düşünebilirsiniz. Başlangıç için biraz yazı tecrübenizin olması ve odaklanacak bir niş alan bulmanız gerekecek.

Yemek, iş dünyası veya sağlık gibi belirli bir konuya odaklanmak, o alanda uzman olmanıza yardımcı olur.

20. Marka Elçisi Olun (Influencer)

Influencer kavramına artık hepimiz aşinayız. Yaygın inanışın aksine, marka elçisi olarak işe alınmak için belirli bir kalıba uymanız veya Hollywood ünlüsü olmanız gerekmiyor. Fakat sosyal medyada hatırı sayılır bir takipçi kitlenizin olması gerekiyor.

İş ortaklığı kuracağınız firmalar ararken, savunduğunuz değerlere veya ilgi alanlarınıza yakın olan firmaları tercih edin. Böylece onları temsil etmeniz ve hedef pazarla etkileşime girmeniz kolaylaşacak. Bir firmanın web sitesini ziyaret edebilir ve kariyer sayfasında açık bir marka elçisi pozisyonu olup olmadığına bakabilirsiniz.

Alternatif olarak, farklı influencer pazarlarına göz atabilirsiniz.

21. Bir Uygulama Oluşturun (Aplikasyon Oluşturun)

Bazılarımız hâlâ ses getirecek bir uygulama yayınlama hayali kuruyor. Harika bir uygulama konsepti bulduysanız ve programlama becerilerine sahipseniz diğerlerinden bir adım öndesiniz demektir.

Teknolojiden anlamasanız da yaratıcı fikirleriniz varsa uygulamanızı geliştirmenize yardımcı olması için serbest çalışan bir geliştirici ile anlaşmayı düşünebilirsiniz.

22. Borsaya veya Dijital Para Birimlerine Yatırım Yapın

Yatırımın riskli olduğu bilinir. Fakat hem hisse seçiminde tecrübeli olanlar hem de bu alana yeni girmek isteyenler için başlangıç yatırımı seçenekleri şimdilerde son derece cazip. Öncelikle, bu alana girmeyi ve hisse portföyünüzü oluşturmayı kolaylaştıran komisyonsuz yatırım uygulamaları mevcut. Ayrıca, bir şirket çalışanıysanız şirket hisselerine yatırım yapma seçeneğiniz olabilir.

Dijital para birimleri yada dijital yatırımlarla ilgileniyorsanız NFT nedir ve nasıl yapılır adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

23. Sosyal Medya Danışmanlığı Yapın

Serbest çalışabilir veya kendi sosyal medya danışmanlığı firmanızı kurabilirsiniz. İki yol da size internette kazanç sağlar. Sosyal medya uzmanı olduğunuzda, verdiğiniz hizmetler büyük küçük her türlü markanın en çok talep ettiği hizmetler arasında yer alır.

Tipik görevleriniz arasında sosyal medyada reklam stratejileri, kullanıcı etkileşimi yaratma, site trafiğini artırma, etkili içerikler oluşturma ve marka farkındalığı yaratma gibi konular yer alır.

Başlarken, yakınınızdaki küçük yerel işletmeleri bulabilir ve ilk müşterileriniz olarak bunlarla anlaşabilirsiniz. Biraz başarı elde ettikten sonra daha büyük firmaları hedefleyebilirsiniz.

24. Online Danışmanlık Verin

Başkalarının öğrenme sürecine yardım etmek hem güzel bir histir hem de internette para kazanmanın harika bir yoludur. Müşterilerle görüşmeden önce, ne tür danışmanlık sunmak istediğinizi düşünün. Kendinize şu soruyu sorun: “Uzmanlık alanlarım neler ve hedef pazarım kimlerden (çocuklar, lise öğrencileri, üniversite öğrencileri veya özel ihtiyaç sahibi öğrenciler) oluşuyor?”

Ardından, hizmetlerinizi internette nasıl sunacağınıza karar verin. Örneğin, danışmanlık seansları yürüteceğiniz bir site kurabilirsiniz. Buradan sonra, sanal tahtalar veya interaktif sınav oluşturma, ödev paylaşımı ve performans izleme yazılımları gibi size ve öğrencilerinize yardımcı olacak bir dizi online araç kullanabilirsiniz.

25. Yaşam Koçu Olun

Yaşam koçluğu, internetten icra edilebilen güçlü bir meslek. Ünlüler veya sıradan vatandaşlar; kilo verme, iş değiştirme veya anlamlı ilişkiler kurma gibi çeşitli zorlukların üstesinden gelmek için yaşam koçlarıyla anlaşıyor.

İnsanların başarıya ulaştığını görmekten hoşlanan birisi olarak yaşam koçluğunu zaten düşünmüş olabilirsiniz. Fakat yardımsever biri ile profesyonel bir yaşam koçu arasındaki fark, sahip oldukları güvence belgelerinde yatar.

Bu iş kolunda ciddiye alınmak için ihtiyaç duyacağınız becerileri ve temeli size verecek bir sertifika programı tamamlamanız iyi olur. Daha sonra, sitenizde koçluk hizmeti vermeye başlayabilirsiniz. Sitenize bir planlama yazılımı ekleyerek müşterilerin online seanslarda yer ayırtmasını ve size doğrudan ödeme yapmasını sağlayabilirsiniz.

Sonuç

Becerilerinize, ihtiyaçlarınıza ve zamanınıza bağlı olarak İnternet’te nasıl para kazanacağınızı zaten biliyorsunuz. Sizler için hazırladığımız bu listede çok fazla harcama gerektirmeden internet üzerinden kolayca para kazanabileceğiniz yöntemleri sıraladık. Umarım bizim sayemizde yeni iş hayatınızın kapılarını en kısa zamanda açarsınız. İyi Şanslar!

Yael İba Tepeleni

SEO and Content Marketing Specialist

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here